ADVENT I HAGEN - OG ET GRØNT JULEGAVETIPS / by Marianne Vigtel Hølland

Vesle villfugl, syng
bakom snøkvitt bar.

Hans Børli

Foto: Nina Dreyer Hensley

Foto: Nina Dreyer Hensley

Vi hadde snakket om å møtes,  gjøre noe hyggelig sammen. Noe som ikke var "må gjøre" men bare kos. I sin inspirerende bok "Norwegian Woods" har Ingvild Flesland viet et helt kapittel til hvordan man kan glede seg over hagen og pynte vakkert til jul i adventstiden. De uendelig vakre fotografiene i boken er tatt av Nina Dreyer Hensley.  Som en slags forlengelse av adventskapittelet i boka bestemte vi oss derfor for å "pynte" til jul hagen til Ingvild med ville fugler fra skogene omkring.

MATGAVER TIL VILLFUGLENE (OG LITT TIL HØNENE)

Vi kan jo ikke akkurat kommandere ville fugler til å sitte pent i trærne og være til pynt, men med rause gaver lar de seg enkelt overtale.

SLIK GJORDE VI:

På forhånd hadde vi plukket kongler som hadde fått ligge inne å tørke slik at de hadde åpnet seg. Det er lurt å finne litt store kongler så de rommer mere mat. I tillegg trenger du kokosfett (delfiafett), fuglemat (villfuglmix brukte vi) ståltråd, og tråd eller bånd til å henge opp fuglematen med. Vi brukte kaffefilter til å lage kremmerhus av, det går helt sikkert også fint å bruke avispapir eller noe annet du har liggende.

Før vi begynte med maten festet vi tynn ståltråd rundt toppen av konglene slik at vi hadde noe å henge de opp med. Vi laget også kremmerhus av kaffefiltre som vi hadde klippet i to. Kremmerhusene satte vi i glass for å holde de stående mens vi fylte de opp. Kokosfettet smeltes på lav varme i en gryte og blandes med fuglefrø til en tykk grøt. Deretter er det bare å begynne å dytte det inn under konglskjellene. Du må bruke fingrene og det blir litt grisete så det er lurt å ha en avis under mens du holder på. Fettet stivner ganske raskt. Vi hadde forskjellige frø, men til konglene er det lurt å bruke småfrø, de fester lett på konglene og det er lettere å dytte de godt inn.

Kremmerhusene ble fylt med "villfuglgrøt".  Vi hadde klippet til sløyfer av gamle filler som vi la i kremmerhusene før vi fylte de. Slik dannet de kjernen i fuglemateren og blir fine å henge opp i trærne. Du kan selvsagt bruke vanlig hyssing, eller garn du har liggende i stedet.  Pass på å dytte grøten godt rundt hele, slik at båndet havner mest mulig i midten av materen. Da faller den ikke ned når fuglene begynner å spise av den.

Det er selvsagt uttallige måter å gjøre dette på, og det kan være morsomt å eksperimentere med forskjellige former og figurer om man vil. Bare husk og få tråden godt igjennom slik at du får hengt maten opp i trærne.

Vi satte formene våre ut i kulden for at fettet skulle stivne fortere, og jammen kom ikke fuglene umiddelbart. Det er tydelig at de satte pris på vår lille førjulsgave. Det gjorde forresten også hønene til Ingvild som fotfulgte oss gjennom seansen og mer enn gjerne prøvesmakte.

GI BORT EN JULEGAVE SOM GLEDER HELE ÅRET

I den herlige livsstilsboken "Norwegian Wood - Grønt liv med stil"  finner du oppskrifter, inspirasjon og tips til andre ting du kan gjøre, ute og inne gjennom året. Du kjøper den på nettsidene til Ingvild.  Det er en julegave jeg varmt kan anbefale for alle som søker inspirasjon til en grønnere livsstil i harmoni med naturen.
 

Teksten er skrevet og publisert for Slow Design Studio og gjengitt her med tillatelse.

Alle foto er tatt av Nina Dreyer Hensley